Image

2022. december

A hónap műtárgya

A vallási motívumok a magyarországi kékfestés mintakincsében kevésbé hagytak nyomot. Köszönhető ez annak, hogy a technológia és a mintakincs hazánkba késve, mintegy fél évszázaddal később érkezett a betelepülő mesterek révén. A német területen található működő kékfestőműhelyekben és múzeumi gyűjteményekben viszont szép számmal (382 tárgy) találhatók ilyen jellegű ábrázolások, melyek jellemző tematikái: Jézus feltámadása, Josua és Kaleb, gránátalma, Jézus születése, A szent, szőlő, Ádám és Éva, szarvas, életfa, angyal, IHS, hajó, hal, Szamaritánusok, kenyér, Az utolsó vacsora, Ábrahám, pap, A kánai menyegző, Jakob és Ráhel, Isten báránya, Mária, Máté, Mózes, Madonna, A Paradicsom. A múzeum gyűjteményében található textildarab, valószínűleg egy németországi műhelyben készült, korát tekintve 20. századi utánnyomás. A textil Jézus születését ábrázolja, a címe Geburt Christi. A minta alsó részén található Mária és József, a bárány, a születés körülményeit felidéző állatok és épületek ábrázolása. A minta felső részében Ádám és Éva jelenet korabeli viseletben, a felső részén pedig „Gloria Excelsis Deo” „Dicsőség a magasságban Istennek!’ felirat. A textilen látható illesztőszögek alapján egy téglalap alakú nyomódúc ötszöri lenyomata. A mintával szinte teljesen egyező ábrázolásokat ismerünk a németországi Pulsnitz, Nottuln és Fredelsloh települések műhelyeiből, Pulsnitzban maga a nyomódúc is megtalálható. A vallási jelenetek a 19. század első felében még népszerűek lehettek, házi áldásokat, lakástextileket díszítettek, jelentőségük azonban folyamatosan csökkent. Továbbra is készülnek viszont textilek a hazai műhelyekben is megtalálható Jósua és Káleb szőlőfürtöt vivő alakját megjelenítő nyomódúccal, melynek jelentése ma már inkább a szőlőfürtre koncentrálódik, vagy a Jézus születését ábrázoló „aktualizált” „Stille Nacht” feliratú és ehhez hasonló mintákkal, a karácsonyi ünnepkörhöz kötődően.

További részletek
Image

Kékfestő Múzeum

Állandó kiállítás

Közép-Európa egyetlen látogatható és teljes berendezésével fennmaradt kékfestőműhelye Pápán található. A teljes egészében fennmaradt kékfestőműhely hangulatát, az indigó, keményítő illatát még mindig őrzik falak.

További részletek
Image

A múzeum bemutatása

Virtuális kiállítás

A virtuális kiállítás a szellemi kulturális örökség részét is képező kékfestés technológiáját és munkafolyamatait mutatja be, állandó kiállításaink témáját igyekszik kiegészíteni, plusz érdekes információkkal gazdagítani.

További részletek