Image

Kékfestő Múzeum

Múzeumi foglalkozások

Vidd magaddal az élményt!
A múzeumlátogatással egybekötve kipróbálhatod a kékfestés egy munkafázisát, a nyomódúccal történő pozítív mintázást. Egyedi emlék lesz saját készítésű terítőd, pólód, vagy táskád.

Terítő vagy kendő mintázás (pozitív nyomással vászonra) 2.000,-Ft/fő/db
Póló mintázás (pozitív nyomással) 3.300,-Ft/fő/db
Táska mintázás (pozitív nyomással) 3.300,-Ft/fő/db

Szabadulószobáink

Mestertolvaj (ajánlott 14 éves kortól, időtartam kb. 45 perc)
A kékfestő mesterek mindig titkolták egymás előtt, hogy miből készítik a festéshez a fedőmasszát, más néven a papot. Karcsay Béla pápai kékfestő irodájába már betörtek egyszer 1931-ben. Azóta még nagyobb elővigyázatossággal őrzi a titkos receptet. Hat részre vágta fel a hozzávalók listáját és az elkészítési tudnivalókat, és hat különböző helyre rejtette el. Ha igazi mestertolvaj vagy, akkor 45 perc elég lesz ahhoz, hogy megtaláld a részeket és összerakd őket. Ez a szabadulásod kulcsa. Ha nem találod meg, akkor a kaszinóból óramű pontossággal hazaérkező Karcsay Béla rajtakap és irány a dutyi. Ár: 2.600,-Ft/fő

Mézeskalács házikó(ajánlott 14 éves korig, időtartam kb. 30 perc)
A gonosz boszorkány foglyul ejtette Jancsit és Juliskát a mézeskalács házban. Csak a gyerekek tudják megmenteni őket, ha sikerül megoldani a furfangos feladatokat. Segítsetek nekik kiszabadulni! Ár: 2.600,-Ft/fő

Interaktív foglalkozás (előzetes témaegyeztetés alapján)
Kizárólag csoportok részére
(10 fő felett 1.500,-Ft/fő vagy minimum 15.000,-Ft)

A magyar nyelv és irodalom, vizuális kultúra, hon- és népismeret, és a természettudományos órákhoz, valamint a délutáni foglalkozásokhoz kapcsolódóan ajánljuk alábbi múzeumpedagógiai foglalkozásainkat.

A kék manó története 45 perc
4-8 éves korosztály

Éjszakánként varázslatos események okoznak fejtörést a mesternek. A nyomok a kék manóhoz vezetnek. A gyerekek a mesén keresztül megismerik a mintázóban, a küpa szobában és a szárítópadláson folyó munkát. Végül elkészítik saját segítő kék manójukat.

A mintafa rejtélye 45 perc
7-14 éves korosztály

A gyerekek megismerkednek a mintafakészítés titkával. Megtudják miből készülnek és hogyan. Mit fejeznek ki a különböző mintákkal? Kipróbálják ezt a régi mesterséget, elkészítik saját mintafájukat.

A vasalás története 45 perc
8-14 éves korosztály

Nem is sejtenénk, hogy már több, mint 2000 évvel ezelőtt is használtak vasalót. Bizony nagyon érdekes, és különleges eszközöket alkalmaztak a ruhák simítására. A gyerekek megismerkednek ezekkel a különlegességekkel, majd elkészítik saját alkotásukat.

Titkos térkép 60 perc
12-16 éves korosztály

A diákok csoportokban, egy térkép segítségével keresik meg a különböző helyekre elrejtett információkat, melyek segítik a feladatok megoldását. A kincskeresés során elméjüket és ügyességüket is próbára tehetik.

Farmertrend 45 perc
10-18 éves korosztály

A farmer soha nem megy ki a divatból. Változhat a színe, fazonja, de mindig nagy népszerűségnek örvend. Napjainkban közkedveltek az egyedi ruhadarabok. Foglalkozásunk során kiderül, mi a közös a farmerben és a kékfestésben, majd a saját farmerból készült ruhánkat tesszük egyedivé, különleges kékfestő minták segítségével.