Image

Kékfestő Múzeum

Múzeumi foglalkozások

Vidd magaddal az élményt!
A múzeumlátogatással egybekötve kipróbálhatod a kékfestés egy munkafázisát, a nyomódúccal történő pozítív mintázást. Egyedi emlék lesz saját készítésű terítőd, pólód, vagy táskád.

Terítő vagy kendő mintázás (pozitív nyomással vászonra) 2.000,-Ft/fő/db
Póló mintázás (pozitív nyomással) 3.300,-Ft/fő/db
Táska mintázás (pozitív nyomással) 3.300,-Ft/fő/db

Interaktív foglalkozás (előzetes témaegyeztetés alapján)
Kizárólag csoportok részére
(10 fő felett 1.500,-Ft/fő vagy minimum 15.000,-Ft)

Bejelentkezés minimum egy héttel a foglalkozás előtt.
A magyar nyelv és irodalom, vizuális kultúra, hon- és népismeret, és a természettudományos órákhoz, valamint a délutáni foglalkozásokhoz kapcsolódóan ajánljuk alábbi múzeumpedagógiai foglalkozásainkat.

A kék manó története 45 perc
5-8 éves korosztály

Éjszakánként varázslatos események okoznak fejtörést a mesternek. A nyomok a kék manóhoz vezetnek. A gyerekek a mesén keresztül megismerik a mintázóban, a küpa szobában és a szárítópadláson folyó munkát. Végül elkészítik saját segítő kék manójukat.

A mintafa rejtélye 45 perc
7-12 éves korosztály

A gyerekek megismerkednek a mintafakészítés titkával. Megtudják miből készülnek és hogyan. Mit fejeznek ki a különböző mintákkal? Kipróbálják ezt a régi mesterséget, elkészítik saját mintafájukat.

A vasalás története 45 perc
8-14 éves korosztály

Nem is sejtenénk, hogy már több, mint 2000 évvel ezelőtt, a kínai császár birodalmában is használtak vasalót. Bizony nagyon érdekes, és különleges eszközöket alkalmaztak a ruhák simítására. A gyerekek megismerkednek ezekkel a különlegességekkel, majd elkészítik saját alkotásukat.

Farmertrend 45 perc
10-18 éves korosztály

A farmer soha nem megy ki a divatból. Változhat a színe, fazonja, de mindig nagy népszerűségnek örvend. Napjainkban közkedveltek az egyedi ruhadarabok. Foglalkozásunk során kiderül, mi a közös a farmerben és a kékfestésben, majd a résztvevők a saját, hozott farmerból készült ruhájukat teszik egyedivé, különleges kékfestő minták segítségével, pozitív nyomással.

Titkos térkép 60 perc
12-18 éves korosztály

A diákok csoportokban, egy térkép segítségével keresik meg a különböző helyekre elrejtett információkat, melyek segítik a feladatok megoldását. A felfedezés során elméjüket és ügyességüket is próbára tehetik.


Mi legyek, ha nagy leszek? 45 perc
Pályaorientációs ajánlatunk
16-18 éves korosztály

A pályaválasztás egy olyan döntés, ami egész életünkre hatással van. Ebben szeretnénk segíteni néhány kevésbé ismert szakma bemutatásával. Vajon mivel foglalkozik a régész, a restaurátor, a történész, a néprajzkutató, a gyűjteménykezelő vagy a tárlatvezető? A foglalkozásokon ezt szakemberek közreműködésével interaktív módon tapasztalhatják meg a gyerekek.
A pályaorientációs foglalkozásokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Részvétel ingyenes.