Image

Kékfestő Múzeum

Múzeum története

A Kluge kékfestőműhely különleges értékére jelentőségére már az 1950-es években felfigyelt a műemlékvédelem. 1954-ben a Műszaki Emlékeket Nyilvántartó és Gyűjtő Csoport közreműködésével az épületegyüttes védelem alá került.

A Magyar Textiltechnika 1959-ben megjelent számában olvashatjuk, hogy „elengedhetetlen lenne egy olyan múzeum létrehozatala, amely arra lenne hivatott, hogy bemutassa a textilipar fejlődését a primitív kézi nyomástól napjainkig, a fejlett nyomótechnikáig”. Domonkos Ottó 1958-ban készített jelentésében szorgalmazza a „védettség” után a következő lépések megtételét: „A Pápai Kluge-féle kékfestő üzemet kékfestő múzeummá kell alakítani”. „A rendezett és múzeummá alakított üzemet a látogatók számára hozzáférhetővé kell tenni”.

A Könnyűipari Minisztérium a Textilipari Kutatóintézetet bízta meg ezzel a feladattal. A megvalósításban a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület, Pápa városa és a Pápai Textilművek is részt vettek. A Kékfestő Múzeum 1962. augusztus 2-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.