Kékfestő Múzeum Pápa

Mit láthat tárlatvezetés alkalmával?

Pincétől a padlásig

Közép-Európa egyetlen látogatható és teljes berendezésével fennmaradt kékfestőműhelye Pápán található.

A Kluge kékfestőcsalád műhelyéből 1962-ben alakult Kékfestő Múzeum különleges éke és büszkesége a városnak.A szászországi Sorauból érkezett Kluge család 1783-ban kezdte el a kékfestést Sárváron, majd 1786-ban települt át Pápára.

 

A teljes egészében fennmaradt kékfestőműhely hangulatát, az indigó, keményítő illatát még mindig őrzik falak.

 

Ismerkedjen meg a mesterség titkaival, kövesse végig, ahogy a fehér vászonból a csodálatos kékfestő kelme elkészül:

a műhelyben az anyag előkészítését, kifőzését, keményítést, a mintázást és annak páratlanul gazdag mintakincsét, a laboratórium ma már ismeretlen hangzású vegyszereit, az impozáns 16 festőmedencéből álló küpa-szobát, a lenyűgöző szárítópadlást.

 

A kisgyár gépei között járva azt a pillanatot várjuk, hogy a gépész felfűtse a kazánt, üzemelni kezdjen a gőzgép és az egész műhely újból lüktessen.

 

A pincében találkozhatunk Samuval, az utolsó mángorló lóval és az általa meghajtott, a kelme simítására, fényezésére szolgáló hatalmas mángorlószerkezettel.

 

A szebbnél szebb kékfestő portékákkal teli vásári sátrak sora várta egykor a vásárlókat. Az öt működő műhely termékei láttán kedvet kapunk, hogy lakásunkat, vagy öltözékünket gazdagítsuk egy-egy kékfestő darabbal.

 

A kékfestő kelme nem csak a hétköznapok világában van jelen, bizonyítják ezt Bódy Irén iparművész szárítópadláson látható egyedi tervezésű, a kékfestő mintakincsét új elgondolásban megjelenítő kárpitjai.

 

A műhelybejárás élményével tarsolyunkban magunk is megélhetjük az alkotás élményét: mintázhatunk, megtervezhetjük, elkészíthetjük kékfestő mintával pólónkat, kendőnket, táskánkat.

 

Izgalmas és összekovácsoló társas kikapcsolódást szabadulószobáink kínálnak felnőtteknek és gyerekeknek.

 

A magyarországi kékfestés hagyománya közös európai felterjesztés keretén belül 2018-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára.