A debreceni kékfestőműhely anyagával gazdagodott a Kékfestő Múzeum gyűjteménye

2022 januárjában a múzeum gyűjteményébe került Dr. Bolyós András kékfestőmester hagyatéka.

Lánya Bolyós Ildikó a mester halála után gondoskodott arról, hogy a hagyaték egyben maradjon. A nyomódúcok nagy része a tiszakécskei Kovács műhelybe került, viszont a muzeális szempontból még fontosabb egyedi tervezésű és színnyomású textilek, kárpitok, a hozzájuk párosítható receptkönyvek gyűjteményünket gyarapították. A tudományos munkát is folytató mester számos kézirata és textiles könyvtára is fennmaradt, valamint saját készítésű mintafái, mintafa készítő eszközei. A teljes anyag több száz darabból áll, melynek feldolgozása megkezdődött, kiváló kutatási lehetőség a kékfestés kémiai vonatkozásai iránt érdeklődőknek.

Dr. Bolyós András 1942-ben született Jászdózsán. Családi rokonságába tartozott Jakkel Sándor, jászapáti kékfestő. Gyerekkorától fogva ismerte a műhelyt, a Vegyipari Technikumi évek alatt, majd az egyetemi évek során egyre nagyobb kötődést tanúsított a kékfestő szakma iránt. Vegyészmérnöki diplomát szerzett. 1965-ben megismerkedett Bódy Irén textiltervezővel Jászapátiban és részt vett a művésznő elképzeléseinek megvalósításában. A kékfestést a debreceni Tímár házban folytatta, ami bemutatóhelyként is működött.

Kémiai tudását és kutatóútjain szerzett tapasztalatait kamatoztatta munkája során.

A többszínnyomást alkalmazta kékfestő textileken, a különböző színek előállításához természetes alapanyagok felhasználásával próbálkozott.